Domaine Grand 'Cour

Vanuit Genève is het amper een kwartiertje rijden naar het idyllische dorpje Peissy, waar Jean-Pierre Pellegrin zijn thuisbasis heeft. Dit dorp is al zo lang men zich kan herinneren de thuisbasis van de familie Pellegrin, en hoewel er oude banden zijn tussen de Pellegrins en Peissy, is Jean-Pierre’s project, Domaine Grand’Cour, een vrij recente onderneming, opgericht in 1994 uit wijngaarden die door de familie reeds worden verzorgd sinds 1617.

Als jongvolwassene studeerde Jean- Pierre Pellegrin archeologie, maar hij keerde terug naar Peissy om de wijngaarden van zijn familie over te nemen, net voor zijn 30e verjaardag. Hij kan echter nog altijd bijzonder smakelijk vertellen over de geschiedenis van de streek en het domein. Trek voor een bezoek dan ook zeker voldoende tijd uit! Met zijn terugkeer begon Jean-Pierre de transitie van druiventeler naar een volwaardig domein. In dit proces heeft hij de bezittingen van zijn familie uitgebreid, oude locaties gerenoveerd en nieuwe druivenrassen geplant op de glooiende hellingen rond zijn geboorteplaats.

Nu in totaal 15 hectare, dateren de oudste wijnstokken op het eigendom uit 1945. De twee belangrijkste variëteiten die Jean-Pierre’s vader verbouwde, Gamay en Viognier, zijn behouden en hij heeft meer dan twintig extra variëteiten toegevoegd. In de wijngaarden van Jean-Pierre vind je typisch Bourgondische, Rhône, Elzasser en Alpenvariëteiten naast een selectie uit de Loire-vallei en Bordeaux.

De landbouw op Domaine Grand’Cour is niet-interventionistisch. Hij werkt biodynamisch en er worden uitsluitend natuurlijke producten worden gebruikt om de wijnstokken en bodems te behandelen. De wijngaarden worden met de hand bewerkt, inclusief de oogst. Een langdurig proces dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd voor elke locatie en variëteit. Al deze inspanningen zorgen ervoor dat alleen gezonde en gelijkmatig rijpe trossen de kelder bereiken.

De kelder werd door Jean-Pierre zorgvuldig gerestaureerd en herbouwd, waarbij er zoveel mogelijk origineel materiaal werd herbruikt. Deels uitgerust met email beklede tanks en deels met amphorae en verschillende maten en leeftijden van Franse eiken vaten. Witte wijnen fermenteren in tank, amphorae en vat, terwijl de rode wijnen in de temperatuurgecontroleerde tanks gaan. Hoewel het cliché lijkt om een Zwitserse wijnmaker te vergelijken met een horlogemaker, is het in feite Jean-Pierre’s bijnaam, omdat hij zorgvuldig verschillende rijpingsvaten selecteert voor elke variëteit en perceel.

Meer info over dit domein

Toont alle 4 resultaten